Creativiteit

Een pronkrol

Door een beperkt aantal meisjes werden aan het eind van de negentiende eeuw, begin twintigste eeuw ook pronklappen gemaakt. Dit vond meestal plaats in een pensionaat. Pronklappen zijn lappen waarop verschillende handwerktechnieken werden geoefend. Vaak werkten meisjes hier enkele jaren aan. De handwerkjuffrouw zette de verschillende handwerkjes aan elkaar zodat er een lange rol ontstond. Deze rollen konden wel twaalf meter lang zijn.”
Bron.

Gisteravond ging ik met een vriendin naar een Pronkrolclub in Groningen. We hadden geen idee wat een pronkrolclub was maar je mocht er haken, breien of borduren en we waren nieuwsgierig.  Na enig navragen leerden we wat een pronkrol was, we zochten een bolletje garen uit en openden ons mapje met patronen voor de maand. Eens per maand komt de pronkrolclub bij elkaar en krijgt iedereen 5 patronen. Van elk patroon haak (brei of borduur) je 10 centimeter en al deze patronen haak je aan elkaar.

IMG_7154 IMG_7159

Ik besloot eens gek te doen en koos voor bolletje fuchsia kleurig garen van Phildar. Ik ben pas bezig met mijn derde toer dus heb nog niet veel om te laten zien. We waren te druk met garen uitzoeken, patronen uitzoeken en fouten maken. Ik heb mijn werk al regelmatig uitgehaald, maar dit zorgt er juist voor dat het een uitdaging is. Niet altijd maar dezelfde steken of een hele deken in hetzelfde patroon maar elke keer wat anders!

Als je op Google zoekt naar een pronkrol kom je diverse sites tegen waar patronen worden gedeeld om een pronkrol mee te maken. Het is ook een leuk project om als beginnen veel nieuwe steken en patronen te leren! En omdat je rol niet heel breed wordt is het ook goed te overzien. Als ik verder ben met mijn pronkrol zal ik hem nog eens delen!

Creativiteit

Chevron deken

  • 20 bollen wol
  • 40 dagen
  • 200 toeren
  • 81.000 steken

BENODIGDHEDEN:

  • Minstens 2 kleuren wol/katoen.
  • Haaknaald (ik heb maat 5,5 gebruikt) maar het hangt van je wol/katoen af.

WAT MOET JE DOEN:

  • Haak je gewenste aantal steken, voor een babydekentje zet je 205 steken op en voor een grote deken haak je 405 steken. Eén zigzag is 25 steken dus kies een meervoud van 25 steken en dan +5 voor de zijkanten. Dus bijvoorbeeld 175+5=180 , 250+5=255, 300+5=305 steken etc. Ik heb 405 steken gedaan en mijn deken is dus ongeveer 180 centimeter breed.
  • Haak 1 vaste in de eerste 2 steken, steek je haaknaald door beide draadjes van de vorige toer. Sla 1 steek over, *1 vaste in de volgende 11 steken, haal je haaknaald alleen door het achterste draad van de vorige toer, 3 vaste in de volgende stee (achterste draad), 1 vaste door de achterste draad van de volgende 11 steken, sla 2 steken over.* herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van je toer. Alleen bij je laatste zigzag sla je geen 2 steken over maar slechts 1. Vervolgens haak je in de laatste 2 steken nog 1 vaste door beide draadjes van de volgende toer.
  • De vorige stap herhaal je de hele tijd, in het gewenste aantal toeren. Ik wissel elke acht toeren van kleur en in totaal wil ik 200 toeren haken. Maar dit kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen, je kunt ook 6 toeren in de ene kleur doen en dan 2 toeren in de andere toer. Het is helemaal aan jou!

 

Succes!

 

Creativiteit Filofax

Filofax Friday

In het verleden schreef ik heel regelmatig een update over mijn Filofax planners. Ik scande mijn wekelijkse pagina’s, deelde video’s die ik maakte en gaf andere planner tips. Vanaf nu ga ik dit anders doen, in plaats van wekelijks een korte blogpost schrijf ik vanaf nu elke laatste vrijdag van de maand één blogpost over mijn planners. Hierin laat ik mijn pagina’s zien, deel mijn favoriete YouTuber en Etsy verkoper van de maand, mijn favoriete planner spullen en misschien nog een algemene tip of mijn huidige setup. Minder vaak een update dus maar hopelijk kwalitatief wel beter. Ik wil het iets persoonlijker maken in plaats van simpelweg een paar foto’s of een video.

Filofax Friday

Inserts

Ik gebruik dit jaar alleen maar zelfgemaakte inserts, ik heb ze ontworpen in InDesign. Ik krijg regelmatig de vraag of ik ze ga delen op mijn blog of verkopen in een Etsy winkel maar dit ga ik niet doen. Er zijn heel veel Etsy verkoper die hun inserts verkopen maar er zijn ook heel veel gratis printables te vinden. Gewoon even Googlen, dan kom je een heleboel tegen. Of ontwerp je eigen inserts net zoals ik, op YouTube staan een heleboel video’s hierover. Als jullie dit interessant vinden wil ik hier ook wel een Nederlandse video over maken.
Onder de foto’s staan de links naar de diverse stickers.

week1

Washi stickers/strips. decoratie stickers (Heeda). Laptop. Televisie. Kleine cirkels. Cadeaus. Weekend banner.

week2

Decoratie stickers. Tanken. Envelop. Brievenbus. Televisies. Weekend banners. Kleine cirkels. Laptop.

week3

Decoratie stickers. Keukenmachine. Brievenbus. Televisie. Hondenpoot klein. Hondenpoot groot. Recycle. Druppel. Kleine cirkels. Cadeaus.

Favoriete YouTuber

Ik heb de afgelopen maand met veel plezier naar de video’s van Tesia van Sweet Kawaii Design gekeken. Ik vind het leuk dat haar persoonlijkheid heel erg doorschijnt in haar video’s. Ondanks dat je alleen haar handen ziet heb ik toch het idee dat je haar een beetje leert kennen in haar video’s. Ze maakt video’s waarin ze planners reviewt en/of vergelijkt, plan with me videos, hault etc. Ik deel hieronder één video die ik met veel plezier heb gekeken maar eigenlijk vind ik bijna al haar video’s leuk.

Favoriete Etsy verkoper

stickers
Ik heb in december en januari geen bestellingen op Etsy geplaats maar mijn huidige favoriete verkoper op Etsy is Lily Pink Prints. Ik heb eind november stickers bij haar gekocht en gebruik deze nu al twee maanden met heel veel plezier. De kwaliteit van haar stickers vind ik erg hoog terwijl haar prijzen relatief laag zijn. Ondanks dat ze in Australië woont zijn de verzendkosten ook goed te doen, als je 1 velletje stickers koop betaal je 1,99 verzendkosten. Maar als je bijvoorbeeld zes velletjes besteld betaal je 2,94. Dit is niet veel duurder dan verzendkosten in Nederland zelf. Op de foto hierboven zie je de zes velletjes die ik bij haar kocht maar ze heeft 536 items in haar winkel staan.

Favoriete goodies
favorieten
Toevallig heb ik afgelopen weekend een video op mijn YouTube kanaal gepost over mijn huidige favoriete planner spullen. Dus ik verwijs jullie hier naartoe. Ik post vier keer per jaar een video met mijn favorieten, andere maanden zal ik in deze blogpost een of twee items benoemen.