Huishouden Organiseren

Uitdaging voor de maand juli

J. en ik zijn twee hele verschillende personen wat betreft het huishouden.

 • J. is heel erg netjes, met nadruk op heel erg! Maar schoonmaken doet hij alleen als het hem wordt gevraagd.
 • Ik ben schoon, hou van schoonmaken maar ben een rommelkont.

Zoals ik net al zei ben ik een rommelkont, maar ik ben een rommelkont die zeer slecht tegen rommel kan. Een rommelig huis zorgt voor een zeer chaotisch hoofd. Dus ik probeer wel regelmatig achter mezelf op te ruimen. De afgelopen weken lukt dit opruimen niet zo goed, ons huis is een zooitje. Nou ruimt J. vaak mijn rommel op omdat hij slecht tegen rommel kan maar hij weet niet waar alles hoort dus hij kan nooit alles opruimen.

Gisteravond had ik een ontzettende opruimbui, twee uur lang liep ik door het huis heen en legde alles terug op de plek waar het hoorde. Ik ruimde laatjes op, mijn nachtkastje werd opgeruimd en zelfs mijn hobbykamer was netjes aan het einde van de avond. En ik werd er zo ontzettend blij en rustig van. Ik heb al weken niet zo goed geslapen als afgelopen nacht.

Vandaar mijn uitdaging voor de maand juli:

In de maand juli ruim ik elke dag achter mezelf op en ga door het met organiseren van mijn huis.

la1 tas1

In het begin van het jaar heb ik de Konmari methode gebruikt om mijn huis op te ruimen en dit werkt nog steeds heel goed. Ik heb minder behoefte om spullen te kopen, alles heeft een plekje en ik gooi nog regelmatig iets weg als ik merk dat ik het niet of nauwelijks gebruik. Dit is dus niet mijn doel deze maand, het gaat meer om het terugleggen van spullen op de juiste plek. Ik wil wat meer dingen labelen om het opruimen makkelijker te maken, ook zodat J. sneller kan zien waar dingen horen. Om het mezelf makkelijker te maken wil ik een half uurtje in mijn dag reserveren om op te ruimen, iets om me aan vast te houden.

Heb jij een doel/uitdaging voor de maand juli?

 

Huishouden Organiseren

10 Minuten Tip

bureauIn de KonMari methode wordt beschreven hoe al je spullen een “thuis” hebben en hoe je je spullen steeds weer moet opbergen op die plek. Dit is één van mijn zwaktepunten, al mijn spullen hebben wel een thuis maar ik vergeet nog wel eens mijn spullen terug te leggen. Sinds mijn grote opruimbeurt heb ik dit elke dag vol gehouden. Ik legde niet alles direct terug maar ruimde elke avond al mijn spullen op voor ik op de bank plofte om te ontspannen. Tot ik vorige week dinsdag me niet lekker voelde en bijna de hele dag in bed lag. Ik gebruikte mijn hobbykamer als dumpplek om spullen neer te leggen en ruimde dit ‘s avonds niet op.

Woensdagochtend voelde ik me weer een stuk beter dus na mijn ontbijt stapte ik mijn hobbykamer in met mijn pot thee. Het was er geen enorme rommel maar het bureau lag vol met stapeltjes spullen. Ik slaakte direct een diepe zucht en wilde het liefst direct weer omdraaien. Ik besloot me niet zo aan te stellen en het op te ruimen, ik had dit veroorzaakt dus moest het ook oplossen.

Het was een slecht begin van de ochtend en ik nam me voor het niet meer te laten gebruiken. Het koste me maar 5 minuten om alles op te ruimen en ik spendeerde 5 minuten met de keuken opruimen want ook dit had ik niet gedaan de avond ervoor.

Mijn tip voor jullie is dus:

Spendeer de laatste 5-10 minuten van je dag voor je naar bed gaat of op de bank gaat zitten met het terug leggen van al je spullen. Ruim je bureau op, maak het aanrecht leeg en zorg ervoor dat alles klaar is voor de dag erna.

Huishouden Organiseren

Marie Kondo – Opgeruimd!

KonMari methodeMisschien heb je al eens wat gehoord over de ‘KonMari methode’ of het boek ‘opgeruimd!’ van Marie Kondo. Het boek was een grote hit in 2015 en ik heb er het afgelopen jaar zo veel over gehoord en inmiddels heb ik het boek ook gelezen en ben ik ook fan.

Marie Kondo is een vrouw uit Japan met een voorliefde voor opruimen, ze heeft haar hele leven gewerkt aan het perfectioneren van haar opruimmethode. Inmiddels is ze professioneel opruim consultant en helpt ze talloze mensen met het transformeren van hun huis en leven. Na het schrijven van haar boek is ze wereldwijd bekend.

In haar boek beschrijft ze de ‘KonMari’ methode en ik zal de methode kort beschrijven zonder teveel te delen want eigenlijk moet je het boek zelf lezen als je geïnteresseerd bent in het opruimen en/of organiseren van je huis.

Waar veel opruimmethodes praten over het opruimen van 1 kastje per dag of spullen zes maanden in een doos op zolder zetten om te kijken of je ze mist is Marie Kondo veel rigoureuzer. Trek alles uit de kast, leg het op de grond en kijk of je een blij gevoel krijgt bij elk artikel (“Does it spark joy?”). Dit kan alleen door alles aan te raken, dan weet je of je ergens blij van wordt of niet. Het werkt dus niet om je kledingkast open te doen en te kijken naar je kleding, je moet alles op een bult gooien. Per onderdeel/onderwerp pak je zo je hele huis aan. Je begint bij kleding, dan boeken, papieren, etc. Als je al je spullen bekeken hebt en dingen hebt weggegooid komt de volgende stap; alle spullen in je huis moeten een vaste plek hebben. Ook moeten je spullen de ruimte hebben.

Marie Kondo haar methode is heel spiritueel en zelfs een beetje zweverig. Ik ben het dan ook niet helemaal met haar eens, ze vindt bijvoorbeeld dat je je sokken niet mag opvouwen in  een bolletje omdat de ziel van je sokken anders bekneld raakt. Je moet je handtas bedanken na een dag hard werken en je huis “hallo” zeggen als je thuis komt. Dit gaat mij te ver maar ergens heeft ze een punt, je moet je spullen koesteren en waarderen. Spullen die je niet waardeert hebben niets te zoeken in je huis. En na het toepassen van Marie haar methode heb je minder spullen en zul je de spullen die je hebt meer waarderen.

Ik heb het boek afgelopen week gelezen en vandaag begin ik mijn KonMari project. Te beginnen met mijn kleding. Op het moment dat ik dit schrijf sta ik op het punt om naar boven te gaan en te beginnen. De komende weken zal ik schrijven over mijn vooruitgang. Tot die tijd raad ik je aan op Instagram te zoeken naar #konmari #konmarimethod #mariekondo want dit werkt heel inspirerend. Het boek is te koop bij boekhandels en natuurlijk webshops als bol.com.

 

Filofax Huishouden

Cleaning Checklist

cleaning checklistIk krijg regelmatig te horen dat mijn huishouden zo georganiseerd is. Nou moet ik toegeven dat ik over het algemeen mijn huishouden redelijk onder controle heb en alles goed bij houd. Toch heb ik dit jaar mijn jaarlijkse herfstschoonmaak overgeslagen en sla ik regelmatig een periodieke klus over. Maar ik blijf wel opschrijven wat ik doe en wanneer en ben altijd bezig met het perfectioneren van mijn huishoudschema’s.

Vorige week heb ik een nieuw printbaar schema gemaakt en vandaag deel ik hem met jullie. In dit schema kun je je wekelijkse huishoudklussen opschrijven, naast de taken staan de dagen van de week waarbij je kunt afvinken wanneer je een klus hebt gedaan. Zo zie je in en oogopslag wanneer je verschillende taken hebt uitgevoerd. Daaronder is ruimte voor periodieke klussen en andere taken met een afvink rondje er naast.

Het bestand is A4 formaat, je kunt hem printen en op de koelkast hangen of iets dergelijks. Maar je kunt hem ook printen als boekje, dan krijg je twee A5 pagina’s die je bijvoorbeeld in je Filofax kunt doen.

Laat even weten of/als je hem gebruikt, dat vind ik altijd leuk om te horen. Klik hier om hem te downloaden.

Huishouden Organiseren

Verhuizen met een klein budget

Verhuizen kost veel geld, dat zal ik niet ontkennen. Maat dit betekent niet dat er niet op te bezuinigen valt, hieronder zal ik mijn tips voor jullie delen.

Dozen en inpakken

 • Vraag rond in je omgeving of mensen verhuisdozen te leen hebben. Wij konden van vrienden zo’n 25 dozen lenen, dit scheelt weer in de aanschaf van dozen. Verder kochten wij onze dozen bij de Action, niet dezelfde kwaliteit als ‘echte’ verhuisdozen maar voor ons werkten ze prima. Online zijn ook veel opties te vinden voor verhuisdozen.
 • Wij hebben bij de Ikea de standaard blauwe tassen gekocht, voor 5 euro heb je 10 enorme tassen die handig zijn voor het inpakken van dekens, jassen, laatste spullen etc.

  Klussen en aankopen

 • In sommige gevallen is goedkoop duurkoop, als je heel veel muren/plafonds gaat witten en goedkope verf koopt loop je het risico dat het niet goed dekt en alles meerdere keren zult moeten verven. Dit houdt weer in dat je meer verf nodig hebt waardoor het uiteindelijk alsnog duur zal zijn. Kwaliteitsverf is elke week wel ergens in de aanbieding, houd de folders dus in de gaten en/of print kortingsbonnen uit voor nog meer korting. Wij kochten 50 liter verf voor 150 euro in plaats van 450 euro na aftrek van alle korting.
 • Hierboven heb ik het al even over aanbiedingen en kortingsbonnen en dit is mijn grootste tip. Besteed wat tijd aan het uitzoeken van goede koopjes en aanbiedingen en bespaar honderden euro’s. Online vind je vaak kortingsbonnen van de Praxis of Gamma voor een product naar keuze met 15 of 25% korting. Misschien niet de bedoeling, maar wij zijn gewoon meerdere keren in de week naar de bouwmarkt gegaan.
 • Ook verschillen de prijzen tussen bouwmarkten soms enorm, dus doe een vergelijkend warenonderzoek. Als je niet zoveel producten nodig hebt zal het niet veel schelen maar als je veel nodig hebt scheelt het veel geld.
 • Ga naar de kringloopwinkel, kijk op Marktplaats en vraag in je omgeving of mensen nog meubels/spullen hebben voor je nieuwe huis.

  Eten

 • Laat niet elke dag eten bezorgen, haal niet elke dag eten af en gooi niet elke dag een kant-en-klaar maaltijd in de magnetron. Als je al een fornuis hebt overweeg dan om vast te gaan koken, het hoeft niet veel moeite te zijn. Of vraag familie en/of vrienden om te koken en het mee te nemen. Dit bespaart niet alleen geld maar is ook gezonder. Wij hebben bewust al heel vroeg het fornuis in het nieuwe huis gezet zodat ik kon koken. Ik nam al direct een paar pannen, spatels en dergelijke mee.
 • Zorg voor genoeg vitamines, klussen en verhuizen is vermoeiend dus je hebt je vitamines nog meer nodig dan normaal om het vol te houden. Zorg dat er voldoende fruit aanwezig is voor iedereen en eet genoeg groente.

Financiën

 • Bewaar al je bonnetjes en houd de financiën bij, de eerste dagen hadden we heel veel financiële meevallen waardoor we de teugels wat laten vieren, maar als je dit teveel doet loop je het risico alsnog te veel uit te geven. Door dagelijks even te kijken naar de financiën houdt je het onder controle.