Organiseren

31 dagen naar een opgeruimd huis

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar ik heb in januari altijd heel veel zin om mijn huis op te ruimen en organiseren. Alle kerst spullen naar zolder, en alles goed opruimen en schoonmaken. Even oprecht kijken of ik al mijn bezittingen nog wel écht nodig heb en gebruik.

Voor januari 2017 heb ik een challenge gesteld voor mezelf; in 31 dagen mijn huis opruimen.

En deze challenge deel ik graag met jullie. Je kunt het bestand wat je hiernaast ziet downloaden;

Je zult wellicht niet alle dagen mee kunnen doen, misschien heb je maar 3 paar schoenen, geen smartphone of gebruik je geen make-up. Doe dan iets anders op die dagen of neem even pauze.

Laat me weten of je mee gaat doen met de challenge!

Organiseren

Capsule Wardrobe

tn_img_6028Een Capsule Wardrobe is een experiment waarbij je maar een bepaald aantal kledingstukken in je kledingkast mag hebben, elke 3 maanden stel je je garderobe bij. Officieel gaat het om 33 items maar dit vind ik te minimalistisch. Het doel is om bewuster bezig te zijn met je garderobe, je kledingstukken daadwerkelijk te dragen en minder kleding te kopen. Je ontwikkelt echt een eigen stijl omdat je alleen kledingstukken in je kast hebt hangen die je écht leuk vindt. Ook is het veel makkelijker om te bepalen wat je aan trekt want je hebt minder keuze. Eind september heb ik de stap genomen om eindelijk een capsule wardrobe samen te stellen.

Stap 1: Bepaal voor jezelf hoeveel kledingstukken je in je capsule wardrobe wil hebben. Ik heb gekozen voor 40 kledingstukken maar ik heb schoenen en jassen niet meegeteld. Ook tellen sokken, ondergoed, panty’s en onderhemden niet mee. Tenminste, daar heb ik voor gekozen. Het gaat mij niet zozeer om het minimalistische aspect, meer om de keuze makkelijker te maken in de ochtend en meer bezig te zijn met mijn eigen stijl ontwikkelen.

Stap 2: Haal je kledingkast helemaal leeg en gooi alles op een stapel. Dit is even confronterend want het was een flinke stapel.

tn_img_6029

tn_img_6030Stap 3: Bekijk elk kledingstuk en bepaal of het in je capsule wardrobe terecht komt. Ik had een ja stapel, nee stapel en een misschien stapel. Uiteindelijk kwam ik op 34 kledingstukken en had ik een lijstje van kledingstukken die ik miste in mijn kast. Dit lijstje ging vervolgens mee tijdens het winkelen de weken er na. Inmiddels heb ik mijn 40 kledingstukken compleet.

Stap 4: Stop alle kleding die niet in je capsule wardrobe terecht is gekomen in dozen. Ik heb een doos gemaakt voor kleding die alleen voor de zomer geschikt is en een doos met meer neutrale kleding.

Stap 5: Hang of leg alle kleding terug in je kast. Hang de hangers van je kast achterstevoren op, zodra je een kledingstuk draagt hang je de hanger daarna goed om terug. Zo kun je na drie maanden zien welke kledingstukken je niet hebt gedragen. Deze kunnen weg, breng ze naar de kringloop. Als je ze specifiek hebt uitgekozen voor dit seizoen maar niet hebt gedragen passen ze niet bij je.

tn_img_6031

Stap 6: Zet in je agenda wanneer je je capsule wardrobe gaat bekijken en evalueren. Voor mij is dit eind december. Dan ga ik kijken welke aanpassingen ik moet doen en wat er veranderd voor de wintermaanden.

P.S. Willen jullie mijn aankopen zien die ik heb gedaan voor mijn capsule wardrobe?

Organiseren

Handtas organisatie

Sinds het begin van dit jaar gebruik ik een lade om mijn handtas te organiseren, dit klinkt in eerste instantie wellicht wat vreemd maar het werkt echt! In onderstaande video leg ik uit hoe ik dit doe

Ik las hier voor het eerst over in ‘The Life Changing Magic Of Tidying Up’ van Marie Kondo en ondanks dat ik het eerst een gek idee vond wilde ik het toch proberen. En nu ben ik om!
Simpelweg betekent het dat je een la hebt waar je alles in bewaart wat je in je handtas mee zou kunnen nemen. Voordat je weg gaat pak je een lege handtas en vult hem met de dingen die je die dag nodig denkt te hebben. Aan het einde van de dag maak je je tas weer leeg, stopt alles in de la en ruimt je tas weer op. Op deze manier wordt het geen rommel in je tas en heb je nooit onnodige dingen bij je.

Huishouden Organiseren

Uitdaging voor de maand juli

J. en ik zijn twee hele verschillende personen wat betreft het huishouden.

  • J. is heel erg netjes, met nadruk op heel erg! Maar schoonmaken doet hij alleen als het hem wordt gevraagd.
  • Ik ben schoon, hou van schoonmaken maar ben een rommelkont.

Zoals ik net al zei ben ik een rommelkont, maar ik ben een rommelkont die zeer slecht tegen rommel kan. Een rommelig huis zorgt voor een zeer chaotisch hoofd. Dus ik probeer wel regelmatig achter mezelf op te ruimen. De afgelopen weken lukt dit opruimen niet zo goed, ons huis is een zooitje. Nou ruimt J. vaak mijn rommel op omdat hij slecht tegen rommel kan maar hij weet niet waar alles hoort dus hij kan nooit alles opruimen.

Gisteravond had ik een ontzettende opruimbui, twee uur lang liep ik door het huis heen en legde alles terug op de plek waar het hoorde. Ik ruimde laatjes op, mijn nachtkastje werd opgeruimd en zelfs mijn hobbykamer was netjes aan het einde van de avond. En ik werd er zo ontzettend blij en rustig van. Ik heb al weken niet zo goed geslapen als afgelopen nacht.

Vandaar mijn uitdaging voor de maand juli:

In de maand juli ruim ik elke dag achter mezelf op en ga door het met organiseren van mijn huis.

la1 tas1

In het begin van het jaar heb ik de Konmari methode gebruikt om mijn huis op te ruimen en dit werkt nog steeds heel goed. Ik heb minder behoefte om spullen te kopen, alles heeft een plekje en ik gooi nog regelmatig iets weg als ik merk dat ik het niet of nauwelijks gebruik. Dit is dus niet mijn doel deze maand, het gaat meer om het terugleggen van spullen op de juiste plek. Ik wil wat meer dingen labelen om het opruimen makkelijker te maken, ook zodat J. sneller kan zien waar dingen horen. Om het mezelf makkelijker te maken wil ik een half uurtje in mijn dag reserveren om op te ruimen, iets om me aan vast te houden.

Heb jij een doel/uitdaging voor de maand juli?

 

Organiseren Persoonlijk

On my mind…

KonMari

In januari was ik helemaal in de ban van de KonMari methode en in twee weken tijd hebben we ontzettend veel spullen weg gedaan. Sindsdien is ons huis veel netter en voel ik me veel beter. We zijn nu vier maanden verder en ik heb zin om nog eens door mijn huis te gaan. Vooral de badkamer en mijn hobbykamer kunnen nog een tweede ronde gebruiken. Dingen waarvan ik vier maanden geleden dacht dat ik ze nodig had en gebruikte maar wat in werkelijkheid niet zo blijkt te zijn.

Momenteel lig ik op bed met extreem veel pijn dus het blijft voornamelijk even bij plannen. Maar ik heb nu al zin om de badkamer en mijn hobbykamer aan te pakken.

Cash Envelope System

Source.
Source.

Ik hoor al jaren mensen over de ‘cash envelope system’ en het interesseert me al jaren. Momenteel ben ik op het punt aangekomen dat ik het wil gaan toepassen dus de afgelopen dagen ben ik er heel veel over aan het lezen. David Ramsey heeft dit systeem bedacht waarbij je je geld verdeelt over enveloppen in plaats van alles zomaar af te rekenen met pinpas of creditcard. Je maakt een budget en verdeelt je geld in categorieën, je bepaalt bedragen voor elke categorie en stopt dat bedrag in een envelop. Het bedrag wat je in de envelop stopt is het bedrag wat je die maand uit kunt geven en op = op. Hierdoor moet je dus goed nadenken voor je je geld uit geeft en je denkt veel meer na over hoe veel geld je uit geeft aan bepaalde dingen. Ik ben heel benieuwd hoe en of dit zal bevallen. Laat me weten of je hier meer over wilt weten.

Auw

Afgelopen zaterdagmiddag was ik met de honden aan het fietsen in het bos hier in de buurt en terwijl ik even stil stond om Nero te laten snuffelen (Pelo liep los) maakte ik een vreemde beweging en schoot het me in de rug. De weg naar huis was hels en bij thuiskomst heb ik snel de honden eten gegeven en daarna ben ik gaan liggen om daarna niet meer omhoog te komen. Sindsdien ga ik kruipend door het huis, of ik loop een klein stukje met de snelheid van een slak. Ik kan niet zitten en de pijn is afschuwelijk.
De timing is fantastisch want J. was niet thuis, hij is momenteel op kamp en komt vanavond pas weer thuis. Dus de honden zijn  afhankelijk van lieve vrienden die ze af en toe uitlaten, ik kom een paar keer per dag uit bed om wat te eten/drinken en de honden in de tuin te laten en verder lig ik plat. Zaterdagavond kon ik nog een beetje half zitten / half liggen in bed maar sinds gister kan ik alleen nog helemaal plat. Ik kan niet zitten of bukken en ik tel de uren af tot J. thuis is. Ik wil zo graag douchen en schone kleren aan! Gelukkig had ik zaterdagochtend al boodschappen gedaan en had ik geen verplichtingen dit weekend.