Organiseren

Filofax agenda’s

en je dat moment, dat je iets tegen komt en dat er een wereld voor je open gaat waar je voorheen geen weet van had. Dat had ik een aantal weken geleden met Filofax agenda’s en sinds een week ben ik verslaafd.

Laat ik beginnen met uitleggen wat Filofax agenda’s zijn. Filofax agenda’s zijn ringband agenda’s met talloze vormen van interieur, dit maakt de agenda’s heel flexibel. Er zijn diverse modellen, kleuren en formaten te koop in verschillende prijscategorieën. Je kunt er alle kanten mee op, je kunt kiezen voor een week op twee pagina’s (horizontaal of verticaal), maand op twee pagina’s, dag op 1 pagina en er zijn nog veel meer opties. Er zijn to-do-list pagina’s te koop, pagina’s voor je financiën, adressen, er zijn etuis met sluiting aan de boven- of zijkant en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je kunt ook de agenda omslag zelf gebruiken voor visitekaartjes, pennen, post-it notes etc.


Source photo.

Filofax liefhebbers vormen samen een soort club waarin iedereen alles met elkaar deelt, er zijn duizenden gratis printables te downloaden die je zelf kunt uitprinten en uitknippen/snijden zodat je hem nog meer naar wens kunt maken. Mensen plaatsen filmpjes en foto’s waar ze laten zien hoe zij hun Filofax indelen en versieren. Ze gaan los met washi tape, stickers, post-its en gekleurde pennen. Iedereen heeft een eigen stijl, de ene gaat los met vrolijke kleurtjes en uitbundige stickers en de ander kiest voor een strakkere en meer neutrale manier van inrichten.

Wat mij aanspreekt in deze agenda is dat het zo flexibel is. Momenteel gebruik ik een Moleskine agenda en daarnaast heb ik een notitieboek voor to-do-lists en een weekplanner voor huishoudelijke taken etc. In de Filofax kun je alles toevoegen in één ringband en als het niet meer voor je werkt dan pas je het aan. Dat spreekt me enorm aan, en ook dat het nooit op gaat. Ben je door je to-do-lists heen dan koop je nieuwe en doe je die bij de ringband in.

De afgelopen weken ben ik druk bezig met onderzoek doen naar deze agenda’s. Het zijn geen goedkope agenda’s dus ik wil goed onderzoek doen voor ik er een aanschaf. Binnenkort ga ik een paar dagen naar Berlijn en daar wil ik er een kopen als vervroegd verjaardagscadeau. Ik twijfel nog tussen twee formaten en drie modellen maar gelukkig heb ik nog even! Ik ben al aan het opschrijven welke onderdelen ik in mijn Filofax wil, welke tabblad onderwerpen ik wil maken en welke inhoud ik wil kopen. Ook heb ik al met mijn moeder afgesproken om bij haar thuis tabbladen en dergelijke te maken omdat zij een hobby fanaat is en mooie snijmachines en dergelijke heeft.

De Nederlandse webshop die deze agenda’s verkoopt is agendasshop.com maar de Britse site Paperchase verkoopt ze ook en de verzendkosten zijn niet erg hoog. Op de website van Filofax vind je de verkooppunten in jouw regio.

Als je op Pinterest en YouTube zoekt naar Filofax vind je enorm veel inspiratie. Ook zijn er verschillende Facebook groepen. Persoonlijk vind ik deze blogpost erg interessant. Ik deel hieronder 2 video’s die ik met plezier heb gekeken, stiekem heb ik er inmiddels al tientallen gezien, het is verslavend.

De video waar het allemaal mee begon voor mij, van organizedlikejen.

Deze video van de gebruiker willowmuck

Images via:

Nadia van der Mescht
My Purpley Life

Inside the Crafters Studio

Cafe et Papier and her Instagram

9 thoughts on “Filofax agenda’s”

  1. Ik had eerst eentje van de Bruna, die was geloof ik 8 euro ofzo, maar heb um door een ongelukje weg moeten gooien. Toen heb ik er 1 van de Hema gekocht, die was onder de 5 euro in ieder geval, weet de prijs niet precies meer :p zoals jij het laat zien heb ik nog niet eens aan gedacht om hem zo te gebruiken 🙂 leuke tips!

  2. Ik heb zo’n model gekocht bij de Boekenvoordeel en er een jaar plezier van gehad. Uiteraard niet het echte merk hoor, maar ik heb ‘m goed gebruikt. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik van ringbanden geen fan ben, omdat je steeds je papier uit een agenda moet halen om er iets op te kunnen schrijven. Zeker als je rechtshandig bent en je met je knokkels over die ringband heen schrijft. Al geldt dat andersom waarschijnlijk ook..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge