Huishouden Organiseren

Jezelf motiveren als je een dag thuis bent

egelmatig zie ik het voorbij komen op social media, mensen die moeite hebben om zichzelf te motiveren als ze een dag thuis zijn. Van die dagen dat je op de klok kijkt en het opeens al vier uur ‘s middags is en je nog niets hebt gedaan terwijl je zo veel wilde doen. Je blijft in bed liggen of verplaatst alleen van je bed naar de bank en je bent vastgeplakt aan de televisie, laptop of je telefoon. Dit gebeurde heel vaak bij mij vroeger, maar dit is geen optie als je huisvrouw bent en elke dag thuis bent. De afgelopen paar jaar heb ik geleerd hoe ik mezelf moet motiveren om actief te blijven.

 • Zet de wekker als je niet uit jezelf op tijd wakker wordt en kleed je aan. 
  Je hoeft niet om zeven uur op te staan als je dat niet wilt, je mag best uitslapen maar door een wekker te zetten motiveer je jezelf om te beginnen aan de dag. Door de hele dag in je pyjama te lopen blijf je in een staat van luiheid, dus kleed je in ieder geval gedeeltelijk aan. Ik heb een relatie met mijn pyjama broek dus draag die vaak overdag als ik thuis ben maar ik kleed me verder wel aan. Als ik dit niet doe merk ik dat ik minder productief ben.
 • Maak een planning en/of to do list.
  Ik maak elke dag een to do list waar ik opschrijf wat ik wil bereiken die dag. Ik geniet er van om dingen weg te kunnen strepen en het geeft me overzicht. Soms heb ik maar drie taken op een dag maar er zijn ook dagen dat er tien taken op mijn lijstje staan en dat zijn de dagen dat ik een planning nodig heb. Mijn planning is altijd heel gedetailleerd, alles staat er op. Ontbijten, douchen, het huishouden, series kijken, lunchen etc. Dit hoeft niet, je kunt ook alleen belangrijke dingen plannen en de overige tijd open laten.
 • Beloon jezelf.
  Je dag thuis hoeft niet te betekenen dat je de hele dag moet zwoegen. Misschien heb je ‘echt’ een vrije dag of misschien wil je vanuit huis werken/studeren maar jezelf belonen is altijd belangrijk. Juffen en meesters delen niet voor niets stickers uit op de basisschool, het werkt, en niet alleen voor kinderen. Misschien is een sticker niet meer voldoende dus je moet er achter komen wat voor jou werkt. Je kunt hierbij denken aan het kijken van een aflevering van je favoriete serie, een snoepje, een half uurtje internetten etc. Als je één of meer taken van je lijstje hebt afgestreept mag je jezelf belonen met iets leuks.
 • Word niet boos op jezelf
  Misschien herken je het wel, je hebt een planning gemaakt maar je hebt je er niet aan gehouden. Je word boos op jezelf en gooit de planning maar helemaal weg. Dag verpest. Doe dit niet! Het is jammer dat het niet gelukt is maar je kunt je dag nog redden. Ga even rustig zitten, pak je planning er bij en stel prioriteiten. Wat wil je echt bereiken vandaag? Maak een nieuwe planning en ga aan de slag. En vergeet het vorige punt niet, belonen werkt beter dan straffen.
 • Een paar tips.
  Je kunt reminders in te stellen op je telefoon, zet wekkers op bepaalde belangrijke tijden van je planning zodat je er even aan herinnert wordt. Ook kun je een kookwekker zetten als je een bepaalde tijd wilt werken aan iets. Ik zet regelmatig een kookwekker aan als ik me wil richten op het huishouden zodat ik me helemaal kan richten op het huishouden en niet op de klok kijk of op mijn telefoon/laptop.

5 thoughts on “Jezelf motiveren als je een dag thuis bent”

 1. Wat een fijne tips! Ik heb tegenwoordig op vrijdag vrij en afgelopen vrijdag heb ik heel de dag in mijn pyjama rondgedwaald in huis. Achteraf vond ik het niet zo heel erg, het was namelijk lang geleden dat ik echt even rust genomen had maar op de dag zelf vond ik het wel enorm frustrerend. Goede tips voor de volgende keren!

 2. goeie tips, ik merk dat ik op mijn vrije dag graag niets doe en achteraf ervan baal …. Vorige week heb ik mijn todo’s verdeeld over de week in mijn filo en dat werkte goed. Als ik weer helemaal up en running ben na mijn herstel ga ik ook het huishouden weer in de filo zetten en me er aan houden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge