Dienst

Gevaarlijk afval goed afvoeren is belangrijk

Gevaarlijk afval, de naam zegt het al, is écht gevaarlijk. Het kan een gevaar opleveren voor mens en milieu. Om dit gevaar zoveel mogelijk te beperken dient gevaarlijk afval op de juiste manier afgevoerd te worden. Even een accu in de grijze bak doen is echt geen optie. TL-buizen in de glasbak? Geen goed idee. En zo zijn er nog meer afvalsoorten die gevaarlijk worden geacht. Door deze afvalsoorten in de juiste inzamelmiddelen te verzamelen en te laten ophalen, zorg je voor een beter milieu en voor de gezondheid van de mensen die met het afval in aanraking zouden kunnen komen.

Gevaarlijk afval moet goed ingezameld worden

Alleen op die manier kan worden voorkomen dat afvalstoffen in de lucht of in het grondwater terechtkomen. Je moet er toch niet aan denken dat gevaarlijk afval verbrand of gestort wordt? De chemische reacties die dit kan opleveren zijn echt niet gezond voor mens, dier en milieu. Daarbij zorgt het verkeerd afvoeren van gevaarlijk afval er ook nog eens voor dat de afvalstoffenheffing omhoog zal gaan. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door de juiste inzamelingsmiddelen te gebruiken.

Welke inzamelingsmiddelen zijn er?

Er zijn veel soorten gevaarlijk afval en dus ook veel manieren om dit in te zamelen. Zo heb je speciale naaldencontainers voor scherpe voorwerpen en naalden. Je kunt extra stevige kratten, met deksel, gebruiken om de toners en inktpatronen van je printer af te laten voeren. Heb je vloeibaar gevaarlijk afval zoals olie, accuzuur of brandstof? Dan kun je gebruik maken van diverse soorten vaten. Zelfs voor TL-buizen is een aparte oplossing gevonden. Het is uitermate belangrijk dat gevaarlijk afval op de juiste manier kan worden afgevoerd. Op die manier kan het ook weer op de juiste wijze worden vernietigd of opgeslagen.

Belangrijk om rekening mee te houden

Per afvalsoort gebruik je één inzamelingsmiddel. Geen vloeibare stoffen door elkaar doen om het vat af te vullen. Dit kan lelijke reacties opleveren. Gebruik alleen het inzamelingsmiddel dat bedoeld is voor deze soort afval. Dit is ook voor de veiligheid van de afhaaldienst van belang. Zet gevaarlijk afval nooit op of aan de openbare weg. Zorg dat de afhaallocatie goed bereikbaar is met een (elektrische) pompkar. Is de verpakking zwaarder geworden dan 25 kilo? Zorg er dan voor dat het inzamelingsmiddel op een pallet staat. En als het gevaarlijk afval niet op de begane grond klaar staat, dan moet een goederenlift aanwezig zijn. Als je je houdt aan al deze regels en richtlijnen, komt het vast goed met het afvoeren van jouw gevaarlijke afval.