Geen categorie

Een vaderschapstest onzin? Misschien toch niet!

Een vaderschapstest afnemen gebeurt vaker dan je denkt. Zeker de afgelopen jaren is deze test steeds populairder aan het worden. In de meeste gevallen kan je er uiteraard van uit gaan dat je kind echt jouw kind is of je vader echt jouw vader maar er zijn ook gevallen waar enige twijfel is of dat dit juist niet het geval is terwijl het tegenovergestelde wordt gezegd. In al deze gevallen is een vaderschapstest een uitkomst.

Wat is een vaderschapstest?

Een vaderschapstest, in de volksmond ook wel bekend als een vaderschapsonderzoek, is een onderzoek naar een vader en kind. Bij dit onderzoek wordt er op basis van DNA gekeken of vader en kind een biologische verwantschap hebben. Komt het DNA met elkaar overeen? Dan is dit het geval. Komt het DNA niet overeen? Dan zijn vader en kind helaas geen verwanten van elkaar. De test is zeer accuraat en kan voor 99,99% of een vader en kind hetzelfde DNA delen.

Voor wie is een vaderschapstest?

Een vaderschapsonderzoek is voor een ieder die wil weten of het kind of de vader werkelijk familie is. Dit kan voortkomen uit enige onzekerheid maar ook vanwege rechtsgeldige wegen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn; een moeder die niet weet wie de vader is, de vader die niet weet of hij de vader is, een vermoeden van een (per ongeluk) verwisseling in het ziekenhuis, een kind die op zoek is naar zijn vader, een moeder (of vader) die alimentatie aan wil vragen, een vader die zijn kind niet erkent en ga zo maar door. En zijn genoeg reden om een vaderschapstest af te nemen en in welke situatie je ook zit, als ouder en kind heb je recht om te weten wie je biologische verwantschappen zijn.

Waar kan je deze test laten uitvoeren?

Een vaderschapsonderzoek kan worden afgenomen bij een lab of andere professionele instelling maar ook zeker vaker wordt deze test gewoon thuis afgenomen. Een vaderschapstest bestellen doe je tegenwoordig gewoon heel gemakkelijk online. Wanneer de test besteld is ontvangt je binnen enkele dagen de test via de post. Met speciale wattenstaafje neem je zelf DNA af, door middel van het wattenstaafje langs de binnenkant van je wang te halen, en stuurt deze weer retour. Deze procedure geldt ook voor het kind. Wanneer beide DNA samples terug zijn gestuurd kan het DNA worden vergeleken. De uitslag volgt meestal ook binnen enkele dagen. Wanneer de moeder van het kind ook meewerkt aan het DNA onderzoek is de uitslag nog nauwkeuriger.