financieel

Vastgoedinvesteerder worden

We hebben natuurlijk allemaal een woning nodig en voor veel mensen is een belangrijk moment in hun leven wanneer ze een eerste huis kopen. Maar sommigen houden het niet bij het aanschaffen van een huis maar kiezen ervoor om meerdere huizen te kopen en te gaan werken als vastgoedinvesteerder. Investeren in vastgoed is spannend maar een zeer betrouwbare manier om goed inkomen te creëren. Veel investeerders beginnen met een enkele woning verhuren naast hun eigen woning maar eindigen uiteindelijk met een flink portfolio waar veel geld uit gehaald wordt. Maar hoe begin je eigenlijk met investeren in vastgoed? En hoe beperk je de risico’s die je loopt bij het kopen van een woning? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

Locatie

Wanneer je een woning wilt kopen die je later gaat verhuren dan is de eerste belangrijke vraag natuurlijk waar je die woning gaat kopen. Over het algemeen is het aangeraden om te investeren in de omgeving waar je zelf ook woont. Je bent natuurlijk zelf al beter bekend met deze omgeving en zult ook de ontwikkelingen beter in de gaten hebben. Daarnaast is het ook handiger als je bij de woning die je hebt langs moet gaan om iets op te lossen of de huurder te spreken. Dan hoef je niet ver te reizen. Verder is natuurlijk de randstad altijd een goed gebied om te investeren. De woningprijzen zijn daar nu al behoorlijk hoog maar er wordt niet verwacht dat daar veel verandering in komt de komende jaren. Dit betekent dat dat je al snel je investering terug kunt krijgen met winst. Daarnaast is het door het hoge gehalte studenten ook gemakkelijk tegen een goede prijs te verhuren. Er wordt verwacht dat zelfs in 2030 nog een groot tekort aan woningen zal zijn.

Appartement opknappen of inrichten

Wanneer je investeert in nieuwbouw of een ouder appartement aanschaft dat je wilt gaan opknappen dan zul je als investeerder er goed aan doen om hier ook wat tijd aan te besteden. De kamer net goed opknappen, net verven en een goede vloer leggen zoals een pvc vloer of laminaat zal zorgen dat de woning al snel weer makkelijker verkocht of verhuurd zal worden, tegen een goede prijs.

Verkopen of verhuren

Als vastgoedinvesteerder zijn er verschillende manieren waarop je winst kunt halen uit je investering. Je kunt de woning die je hebt aangeschaft verkopen of verhuren. Bij verkopen zul je de woning willen verkopen met overwaarde. In een stijgende woningmarkt zoals momenteel is dat heel goed mogelijk. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er ook periodes zijn waar de woningmarkt omlaaggaat. Denk bijvoorbeeld aan de crisis in 2008. Het goede nieuws is dat huurprijzen zelfs tijdens een dergelijke crisis redelijk stabiel blijven. Wonen is natuurlijk een eerste levensbehoefte. Zolang het lukt om je woning te verhuren, hoger dan de maandelijkse lasten, is er niks aan de hand en zul je gewoon winst blijven maken.